Agroturystyka jest coraz bardziej popularną formą uprawiania turystyki. Obecnie w dowolnym rejonie kraju możemy znaleźć ofertę wypoczynku, a przy okazji poznawać regionalne produkty czy tradycje. Pozwala to docenić specyfikę i unikatowość regionalnej tradycji a zarazem doświadczyć czegoś nowego i nieznanego. Na przykład agroturystyka południowych rejonów Polski zachwyci nie tylko miłośników gór ale też amatorów tradycji góralskich. Gospodarstwa w górach obok zakwaterowania w tradycyjnych góralskich drewnianych chatach mają do zaoferowania swym gościom specjały regionalnej kuchni oparte na ekologicznych produktach, jak: owcze i kozie sery, masło, mleko, jaja, wędliny, chleb wypiekany w piecu opalanym drewnem. Gospodarze prowadzący swe gospodarstwa według wielopokoleniowych tradycji zapraszają swych gości do aktywnego uczestnictwa w ich codzienności, na przykład hodowli zwierząt: owiec, baranów, krów, kóz, królików, kur, pawi. A także do udziału w kuligach czy wspólnym siedzeniu przy ognisku. Przy okazji ważnych uroczystości występują w tradycyjnych regionalnych strojach i prezentują lokalne zwyczaje oraz tajniki sztuki ludowej. Dodatkowe atrakcje zapewnią nam dostępne w okolicy każdej górskiej mieściny wyciągi narciarskie, stadniny koni, szlaki turystyczne, baseny, lodowiska.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Leave a Reply