Agroturystyka jako forma jednej z możliwych działalności pozarolniczej mieszkańców wsi, zyskuje sobie coraz większą popularność wśród turystów. Nie tylko tych chcących wypocząć poza zgiełkiem miasta, czy szukających ukojenia na łonie natury ale też dla tych zainteresowanych tradycjami polskiej wsi. Dzięki działalności gospodarstw agroturystycznych zyskujemy niecodzienną okazję przyjrzenia się i uczestnictwa w życiu wsi – jej pracy, zwyczajom, tradycjom. Kuchnia oparta na ekologicznych produktach wytwarzanych w gospodarstwach, to podstawa wiejskiego żywienia: zakosztujemy tu jaj, mleka krowiego lub koziego, owoców „prosto” z sadów czy warzyw z przydomowych ogródków, chleba wypiekanego przez gospodynie, regionalnych ciast, miodów, masła własnej produkcji lub wędlin. Przyjrzymy się z bliska zbieraniu ziół, wytwarzaniu nalewek, lokalnych przetworów. W pracach gospodarstwa możemy również uczestniczyć, na przykład karmiąc zwierzęta, zbierając owoce, wspólnie gotując, rąbiąc drewno, czerpiąc wodę ze studni, jeżdżąc wozem – robiąc wiele prostych prac, dla których we współczesnym świecie już coraz mniej miejsca. Poznanie tradycyjnego życia wsi może okazać się ciekawym i relaksującym wypoczynkiem, tym bardziej, że każde gospodarstwo dba o dodatkowe atrakcje dla swych gości. Oferty urlopu na wsi z każdym rokiem są bogatsze.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Leave a Reply