Agroturystyka a region

Agroturystyka a region

Agroturystyka ściśle wiąże się z regionem na którym funkcjonuje, z jego tradycją, korzyściami płynącymi z naturalnego środowiska, odmiennością historyczną. Agroturystyka stara się zachęcać do korzystania z uroków i możliwości wypoczynku na terenie danego regionu, uwydatniając i uatrakcyjniając dla turystów te jego elementy, które są mu przynależne, niepowtarzalne. Dzięki takiej filozofii coraz częściej turyści doceniają specyfikę wypoczynku w górach, nad morzem, nad jeziorami czy na wsi, zdając sobie sprawę jak odmiennie może wyglądać urlop w rożnych regionach. Czym innym będzie wypoczynek w gospodarstwie na przykład górala, czy mazowieckiego rolnika ,a czym innym u Kaszuba. To jeden z atutów agroturystyki, że będąc urlopującymi gośćmi możemy jednocześnie z bliska zobaczyć codzienne życie w regionie – jego dynamikę, tradycje – a nawet czynnie w nim uczestniczyć. Posłuchać gawęd górala przy wieczornym ognisku, ludowej kaszubskiej muzyki czy przyjrzeć się z bliska tradycyjnym zwyczajom wsi. Wspólne przygotowywanie i spożywanie posiłków z gospodarzami pozwalają poznać regionalne przysmaki i sposób ich przyrządzania. To co atrakcyjne w danym regionie czeka na odkrycie podczas pobytu: od sztuki ludowej, poprzez pracę w gospodarstwie po odkrywanie wciąż zachowanej tradycji, a przy tym wypoczywamy na łonie natury.